“Ik was zzp-er, nu ben ik Arctaan. Waarom?” Een persoonlijk verhaal…

17 april 2018

Menig zzp-er herkent dit: het dilemma om zelfstandig te blijven of je aan te sluiten bij een organisatie of samenwerkingsverband. Zelfstandigheid brengt natuurlijk de nodige vrijheden met zich mee en de opbrengsten van jouw werk hoef je niet de delen met anderen. Samenwerken met anderen heeft andere voordelen: je kan meer bieden aan jouw klanten, maar het schept ook de mogelijkheid om andersoortige diensten aan te bieden. Met samenwerken heb je een sociale eenheid waarin je kan sparren met anderen en leuke activiteiten kan ondernemen. Al was het maar om af en toe eens met elkaar te lunchen of te borrelen. Alleen is tenslotte maar alleen.

Ik was al een tijdje aan het zoeken om meer samenwerking te vinden met andere partijen. Voor mij was het duidelijk dat ik niet tot mijn pensioen wilde werken op interim basis. Ik wilde een bedrijf neerzetten dat meer biedt dan alleen maar uren van mijzelf. Ik wilde nieuwe ideeën ontwikkelen en deze in de markt zetten. Mijzelf meer als ondernemer ontwikkelen en niet alleen met mijn cv wapperen of iemand mij wilt inhuren. Zeker met de huidige technologische ontwikkelingen zag ik veel potentieel en raakvlakken met mijn bestaande activiteiten rond bedrijfsprocessen en IT. Ik merk dat ik dit leuk vind en mij energie geeft.

Hoe mooi is het dan, dat je op het juiste moment weer contact hebt met een oud-collega, die ook nieuwe ideeën heeft en bezig is met het opzetten van een nieuw bedrijf. In mijn geval heeft Donald Houben mij gevraagd of ik mee wilde doen om Arcta verder uit te bouwen en mij o.a. te bekommeren om thema’s zoals Internet of Things.
Ik hoefde daarover niet lang na te denken. Uiteraard bespreek je dit met het thuisfront, maar gezien de zakelijke mogelijkheden voor mij en qua persoonlijke ontwikkelmogelijkheden, was het een no-brainer.

Het enige dilemma wat ik had, was de vorm waarin we dat konden gieten. Ik had bijna 9 jaar mijn eigen bedrijf. Ga ik hier vaarwel tegen zeggen? Het is toch een beetje mijn eigen kindje. En ik had altijd gezegd, dat ik niet meer terug zou gaan in loondienst, niet weer in een hiërarchie werken.
Binnen Arcta is dat anders: als je wilt, kan je aandelen krijgen, zodat je participeert in het bedrijf en meeprofiteert van het succes. Daarnaast sprak de bedrijfsfilosofie die Donald wilde gaan hanteren, mij erg aan, namelijk die van Semler. Zijn gedachtengoed is zowel eenvoudig als geniaal: “Behandel werknemers als volwassenen. Geef ze keuzevrijheden, invloed en beslissingsbevoegdheid. Denk in termen van vertrouwen en niet in controle.“

Inmiddels ruim anderhalf jaar zijn we onderweg en heb geen moment spijt gehad. Met volle overtuiging heb ik gekozen voor Arcta en leg daarin mijn ziel en zaligheid, alsof het mijn eigen bedrijf is. Ik geniet van de samenwerking met collega’s en de resultaten die we de afgelopen tijd hebben behaald. De vrijheid die ik heb, om nieuwe initiatieven te ontplooien op het gebied van virtual en augmented reality. Samen met collega’s Arcta verder op de kaart zetten en betrokken zijn bij aspecten waar ik vaak minder bij betrokken was in het verleden, zoals marketing. Als ik terugkijk op het afgelopen anderhalf jaar hebben we samen al iets heel moois neergezet, een fundament om de komende jaren op verder te groeien.

Nee, voor mij dus geen twijfel en hoop je met mijn verhaal inspiratie te hebben gegeven en dat je voor jezelf wilt gaan overwegen of dit niet iets voor jou is. Zet jouw kennis en ervaring in om samen iets moois op te bouwen, waarin je meer kan bereiken dan alleen.
De deur staat altijd open om met elkaar te sparren en van gedachte te wisselen. En ik weet dat het niet iets is, wat je over een nacht ijs besluit, maar ik wil je wel uitnodigen de eerste stappen te maken.

René Spaans

“Ik was zzp-er, nu ben ik Arctaan. Waarom?” Een persoonlijk verhaal…

17 april 2018

Menig zzp-er herkent dit: het dilemma om zelfstandig te blijven of je aan te sluiten bij een organisatie of samenwerkingsverband. Zelfstandigheid brengt natuurlijk de nodige vrijheden met zich mee en de opbrengsten van jouw werk hoef je niet de delen met anderen. Samenwerken met anderen heeft andere voordelen: je kan meer bieden aan jouw klanten, maar het schept ook de mogelijkheid om andersoortige diensten aan te bieden. Met samenwerken heb je een sociale eenheid waarin je kan sparren met anderen en leuke activiteiten kan ondernemen. Al was het maar om af en toe eens met elkaar te lunchen of te borrelen. Alleen is tenslotte maar alleen.

Ik was al een tijdje aan het zoeken om meer samenwerking te vinden met andere partijen. Voor mij was het duidelijk dat ik niet tot mijn pensioen wilde werken op interim basis. Ik wilde een bedrijf neerzetten dat meer biedt dan alleen maar uren van mijzelf. Ik wilde nieuwe ideeën ontwikkelen en deze in de markt zetten. Mijzelf meer als ondernemer ontwikkelen en niet alleen met mijn cv wapperen of iemand mij wilt inhuren. Zeker met de huidige technologische ontwikkelingen zag ik veel potentieel en raakvlakken met mijn bestaande activiteiten rond bedrijfsprocessen en IT. Ik merk dat ik dit leuk vind en mij energie geeft.

Hoe mooi is het dan, dat je op het juiste moment weer contact hebt met een oud-collega, die ook nieuwe ideeën heeft en bezig is met het opzetten van een nieuw bedrijf. In mijn geval heeft Donald Houben mij gevraagd of ik mee wilde doen om Arcta verder uit te bouwen en mij o.a. te bekommeren om thema’s zoals Internet of Things.
Ik hoefde daarover niet lang na te denken. Uiteraard bespreek je dit met het thuisfront, maar gezien de zakelijke mogelijkheden voor mij en qua persoonlijke ontwikkelmogelijkheden, was het een no-brainer.

Het enige dilemma wat ik had, was de vorm waarin we dat konden gieten. Ik had bijna 9 jaar mijn eigen bedrijf. Ga ik hier vaarwel tegen zeggen? Het is toch een beetje mijn eigen kindje. En ik had altijd gezegd, dat ik niet meer terug zou gaan in loondienst, niet weer in een hiërarchie werken.
Binnen Arcta is dat anders: als je wilt, kan je aandelen krijgen, zodat je participeert in het bedrijf en meeprofiteert van het succes. Daarnaast sprak de bedrijfsfilosofie die Donald wilde gaan hanteren, mij erg aan, namelijk die van Semler. Zijn gedachtengoed is zowel eenvoudig als geniaal: “Behandel werknemers als volwassenen. Geef ze keuzevrijheden, invloed en beslissingsbevoegdheid. Denk in termen van vertrouwen en niet in controle.“

Inmiddels ruim anderhalf jaar zijn we onderweg en heb geen moment spijt gehad. Met volle overtuiging heb ik gekozen voor Arcta en leg daarin mijn ziel en zaligheid, alsof het mijn eigen bedrijf is. Ik geniet van de samenwerking met collega’s en de resultaten die we de afgelopen tijd hebben behaald. De vrijheid die ik heb, om nieuwe initiatieven te ontplooien op het gebied van virtual en augmented reality. Samen met collega’s Arcta verder op de kaart zetten en betrokken zijn bij aspecten waar ik vaak minder bij betrokken was in het verleden, zoals marketing. Als ik terugkijk op het afgelopen anderhalf jaar hebben we samen al iets heel moois neergezet, een fundament om de komende jaren op verder te groeien.

Nee, voor mij dus geen twijfel en hoop je met mijn verhaal inspiratie te hebben gegeven en dat je voor jezelf wilt gaan overwegen of dit niet iets voor jou is. Zet jouw kennis en ervaring in om samen iets moois op te bouwen, waarin je meer kan bereiken dan alleen.
De deur staat altijd open om met elkaar te sparren en van gedachte te wisselen. En ik weet dat het niet iets is, wat je over een nacht ijs besluit, maar ik wil je wel uitnodigen de eerste stappen te maken.

René Spaans